fbpx

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας (Πελοποννήσου)

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας

Πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, βρίσκονται τα δυο πιο γνωστά ιερά μοναστήρια τής Πελοποννήσου, η Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο. Σε τέσσερα χιλιόμετρα, νότια των Καλαβρύτων, στην πλαγιά ενός λόφου, βρίσκεται το ιστορικό ιερό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε, το 10ο αιώνα, από συν ασκητές τον αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη θέση Παλαιομονάστηρο, 300 μέτρα πιο πάνω από το σημείο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Εκεί, υπάρχει σπηλιά, με πολλές ιερές αγιογραφίες. Το 1693, μεταφέρθηκε στη θέση όπου σήμερα σώζεται ό ιστορικός ιερός ναός, έξω από τον περίβολο του νεότερου ιερού μοναστηριού. Το 1826, πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ πασά και ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση τον 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε, την 25η Μαρτίου, το γνωστό πλέον, Ιερό Λάβαρο! Από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου του 1821, έγινε στο μοναστήρι σύσκεψη των προκρίτων, των αρχιερέων και των οπλαρχηγών τής περιοχής, για να αποφασίσουν για την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα.

Πολύς κόσμος επισκέπτεται, σήμερα, την Αγία Λαύρα, για να δει τη μεγάλη ιστορική συλλογή των εθνικών κειμηλίων από τον απελευθερωτικό αγώνα του '21, όπως και το γνωστό ιστορικό λάβαρο, τα ιερά άμφια του αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, ιερές εικόνες, ιερά Ευαγγέλια κ.ά. Το σημαντικότερο όμως ιερό κειμήλιο είναι η σεπτή κάρα του αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού και πολιούχου των Καλαβρύτων η οποία δωρίστηκε στην ιερά αυτή μονή το 1359, από τον Μανουήλ Κομνηνό, αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της γνωστής σήμερα ως Βυζάντιο

Read 2342 times
Πηγές

Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ι. Ρωϊμπά - Τα αξιολογότερα Ορθόδοξα Προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης