fbpx

Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας

Η ζωή του αγίου

Ο άγιος Γεράσιμος, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας, το 1506. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του άνηκε στη Βυζαντινή Αριστοκρατία, στη μεγάλη οικογένεια των Νοταράδων. Το βαφτιστικό του όνομα του αγίου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. O άγιος, στα 20 χρόνια του, πήγε στη Ζάκυνθο.

Η βαθιά σχέση του με την Ορδόδοξη Πίστη τον κάνει να εγκαταλήψει τη Ζάκυνθο και να ξεκινήση προσκυνήματα στα σημαντικώτερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα της εποχής του.

Πρώτος του σταθμός ήταν η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από όπου πήρε και την Πατριαρχική Ευλογία και, αμέσως μετά, το Περιβόλι της Παναγίας, δηλαδή το Άγιον Όρος. Στο Άγιον Όρος, ο άγιος Γεράσιμος έγινε μοναχός. Δεν γνωρίζουμε όμως σε ποια μονή, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι έγινε μοναχός στο Ιερό Μοναστήρι των Ιβήρων και ότι ασκήτευσε στο ιερό κελλί του αγίου Βασιλείου, στην περιοχή της Καψάλας. Υπάρχει, βέβαια, και διασώζεται και σήμερα στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης, κάτω από το Κυριακό της, καλά διατηρημένο, Ιερό Σπήλαιο, όπου ασκήτευσε ο άγιος.

Ο άγιος Γεράσιμος, σύμφωνα με τους βιογράφούς του, έμεινε, αρκετά, στο Άγιον Όρος και έφυγε, όταν αποφάσισε να κάνη ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους, όπου πρέπει να έφθασε, γύρω στο 1538.

Εκτός από τον Πανάγιο Τάφο, επισκέφτηκε τη Συρία, τη Δαμασκό, το Σινά, την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια και την έρημο της Θηβαΐδας.

O Πατριάρχης, στα Ιεροσόλυμα, εκτίμησε την προσωπικότητα του αγίου Γεράσιμου και, έτσι, τον κρατάει κοντά του. Εδώ, ο άγιος Γεράσιμος αναλαμβάνει καθήκοντα κανδηλανάπτου στον Πανάγιο Τάφο. Στα Ιεροσόλυμα, ο άγιος Γεράσιμος χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό, με το όνομα Γεράσιμος, προς τιμήν του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Το 1548, ο άγιος Γεράσιμος αφήνει τα Ιεροσόλυμα, για ένα ταξίδι στην Κρήτη, όπου και έμεινε, γύρω, στα δύο χρόνια. Από εκεί, επιστρέφει στη Ζάκυνθο, μετά από ένα ταξίδι, προσκύνημα, που τον έφερε πιο κοντά στο Θεό, μετά από 20 χρόνια.

Στη Ζάκυνθο, ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτεψε σε μία σπηλιά στον Άγιο Νικόλαο Γερακαρίον, όπου, μέχρι σήμερα, οι Ζακυνθινοί την όνομάζουν του Αγίου Γερασίμου. Υπάρχουν, βέβαια, και αναφορές ότι μπορεί να εφημέρευσε και στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου.

Την ίδια αυτή εποχή, έχει γεννηθή στη Ζάκυνθο και ο άγιος Διονύσιος και κάποια παράδοση Θέλει να τον έχει βαφτίσει ο άγιος Γεράσιμος. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο άγιος Διονύσιος επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του αγίου Γερασίμου, που ήταν, ήδη, πολύ γνωστός στο νησί.

Η εποχή της Ενετικής κυριαρχίας είναι δύσκολη και από θρησκευτική άποψη, καθώς η Καθολική Εκκλησία προσπαθεί να αποκτήσει πιστούς από τον ντόπιο πληθυσμό. O άγιος Γεράσιμος, τότε, αποφασίζει να πάει στην Κεφαλλονιά. Ασκητεύει, πάλι, σε ένα σπήλαιο, κοντά στο Αργοστόλι. Στο σπήλαιο αυτό έμεινε, για 5 χρόνια και 11 μήνες. Ύστερα, αποφασίζει να εγκαταστα0εί στην περιοχή των Ομαλών, στους πρόποδες του Αΐνου, και να ιδρύσει, εκεί, ένα ιερό μοναστήρι. Εκεί, αρχίζουν να συρρέουν πολλοί πιστοί, για να ακούσουν τη διδασκαλία του. Στην περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκλήσι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το οποίο παραχώρησε στον άγιο Γεράσιμο, μαζί με τα γύρω κτήματά του, ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος, το 1561. O άγιος, τότε, ιδρύει εκεί, ένα μοναστήρι με το όνομα «Νέα Ιερουσαλήμ», με την άδεια και την ευλογία του Επισκόπου του νησιού Παχωμιού Μακρή. Από τότε, η φήμη του αγίου Γερασίμου εξαπλώνεται σ’ όλον τον, τότε, χριστιανικό κόσμο. Μετά από αίτησή του, το Πατριαρχείο Θέτει την ιερά αυτή μονή υπό την `Υψηλή του Προστασία. O άγιος Γεράσιμος κοιμήθηκε, ως γνωστόν, στις 15 Αύγούστου, την ίδια δηλαδή μέρα με την αγαπημένη του Παναγία.

Η ανακήρυξη της Αγιότητας του αγίου Γερασίμου έγινε, το 1622, και η μνήμη του γιορτάζεται στις 16 Ανγούστου.

Άλλες Πηγές

http://www.monastiria.gr/nisia-ioniou/nomos-kefalinias/iera-moni-agiou-gerasimou/
http://new.imk.gr/el/info.asp?CatID=5&scatid=28&EntityID=32

Read 2134 times
Πηγές

Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ι. Ρωϊμπά - Τα αξιολογότερα Ορθόδοξα Προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης