Μοναστήρια

Μοναστήρια (9)

Υπο κατασκευή

Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θάσου

Η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θάσου

Η Ιερά αυτή Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ κτίστηκε, το 1080 μ.Χ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θάσου και ξεχωρίζει για το κομμάτι του Τιμίου Ήλου, που φυλάσσεται στο εσωτερικό της ιεράς αυτής μονής ως "κόρη οφθαλμού". Σήμερα, η ιερά αυτή μονή λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και εξαρτάται, πνευματικά, από την Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, η οποία και έκτισε την Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου.

Read more...

Μονή του οσίου Παταπίου του Θαυματουργού

Ιερά Μονή του όσιου Ποταπίου

Η Ιερά Μονή του όσιου Ποταπίου βρίσκεται στα πάνω Γεράνεια Όρη, πάνω από το Λουτράκι, αντίκρυ της πόλης της Κορίνθου. Πρόκειται για ζωντανό μνημείο της Ορθοδοξίας, το οποίο φροντίζουν με απόλυτο σεβασμό δεκάδες μοναχές. Αν και πρόκειται για σημαντικό μοναστήρι, χτίστηκε μόλις το 1952, σε συνέχεια ενός αρχαίου ασκητηρίου, το οποίο χρονολογείται κατά τον 12o-13ο αιώνα.

Read more...

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας (Πελοποννήσου)

Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας (Πελοποννήσου)

Πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, βρίσκονται τα δυο πιο γνωστά ιερά μοναστήρια τής Πελοποννήσου, ή Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο. Σε τέσσερα χιλιόμετρα, νότια των Καλαβρύτων, στην πλαγιά ενός λόφου, βρίσκεται το ιστορικό ιερό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Read more...

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Μέσα στο φαράγγι του Βοραϊκού, στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομά του) και στην βάση ενός τεράστιου βράχου, σε ύψος 924 μέτρων, βάθους 30 μέτρων, ύψους 60 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων βρίσκεται το ιστορικό Μέγα Σπήλαιο.

Read more...

Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

Μονή αγίου Διονυσίου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη Μονή στο νομό Πιερίας . Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο.

Read more...

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας

Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας είναι ορθόδοξο μοναστήρι του 17ου αιώνα στον νομό Χανίων της Κρήτης, στον δήμο Ιναχωρίου. Βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτίως από την πόλη των Χανίων, και σε υψόμετρο 35 μέτρων έχει θέα το Λιβυκό πέλαγος.Βικιπαίδεια

Read more...

Ιερά Μονή Αρκαδίου Κρήτης

Ιερά Μονή Αρκαδίου Κρήτης

Η ημερομηνία της ίδρυσης της ιεράς αυτής μονής δεν έχει, απολύτως, εξακριβωθεί. Μία πληροφορία θέλει ιδρυτή της τον μοναχό Αρκάδιο, άλλη τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (5ος αιώνας), και άλλη θέλει ιδρυτή της τον αυτοκράτορα Ηράκλειο (6ος αιώνας). Από μία επιγραφή, βέβαια, πού υπάρχει στο καμπαναριό της, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Read more...
Πηγές

Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ι. Ρωϊμπά - Τα αξιολογότερα Ορθόδοξα Προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης