fbpx

 

Τα Βιβλία της Καινής Διαθήκης

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Ευαγγέλια ονομάζονται τα τέσσερα θεόπνευστα βιβλία, τα οποία εξιστορούν και περιγράφουν την διδασκαλία και τα κυριότερα σωτηριώδη γεγονότα της ζωής του Ιησού Χριστού.

Από τα τέσσερα Ευαγγέλια τα μεν δύο συνεγράφησαν από Αποστόλους (τον Ματθαίο και τον Ιωάννη), τα δε άλλα δύο από μαθητές και ακολούθους των Αποστόλων. Και ο μεν ευαγγελιστής Μάρκος στο Ευαγγέλιον του διέσωσε την περί του Χριστού διδασκαλία του αποστόλου Πέτρου, ο δε Λουκάς συνέγραψε το Ευαγγέλιον του κατά το πλείστον σύμφωνα με την διδασκαλία του αποστόλου Παύλου. Τα τρία πρώτα Ευαγγέλια, το κατά Ματθαίον δηλαδή, το κατά Μάρκου και το κατά Λουκά, κατά μέγα μέρας εξιστορούν τα ίδια γεγονότα και ακολουθούν το αυτό γενικό διάγραμμα εις την αφήγησή των. Επειδή δε οι αφηγήσεις των τριών αυτών Ευαγγελίων είναι δυνατόν να συνοιμισθούν σε μία, για αυτό τα τρία αυτά Ευαγγέλια ονομάσθηκαν Σ υ ν ο π τ ι κ ά. Ο δε ευαγγελιστής Ιωάννης, ο οποίος έγραψε το Ευαγγέλιο του τελευταίος από όλους, είχε ως σκοπό του και το να συμπληρώσει τους άλλους τρεις Ευαγγελιστές. Επειδή δε εκείνοι αναφέρουν κυρίως την δράση του Κυρίου στην Γαλιλαία, ο Ιωάννης ομιλεί περισσότερο για την διδασκαλία και τα Θαύματα του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

Τα Ευαγγέλια παρέλαβαν από την αρχή με κάθε ευλάβεια όλες οι ανά την οικουμένη Εκκλησίες και τα διάβαζαν κατά την ώρα της λατρείας, όπως εξακολουθείτε να γίνεται και μέχρι σήμερα, προσέλκυσαν δε και προσελκύουν όχι μόνο τον σεβασμό και την ευλάβεια όλων των πιστών χριστιανών, αλλά και το ενδιαφέρον και αυτών ακόμη των απίστων. Η προσωπικότητα του Κυρίου, η οποία τόσο αρμονική και υψηλή και πρωτότυπος παρουσιάζεται στα Ευαγγέλια, και η ουράνια διδασκαλία Του, η οποία με τόση ακρίβεια και χωρίς πλάνην διαφυλαχθεί σ' αυτά, συντελούν ώστε τα Ευαγγέλια να 'ναι πηγή ηθικής αναγεννήσεως και εξύψωσης για ολόκληρο το κόσμο.

Έγιναν το μοναδικό βιβλίο της ανθρωπότητας, το οποίο μέσα σε λίγο χρόνο καταπλημμύρισε το κόσμο και έγινε η πνευματική εστία, η οποία ζωογονεί και θερμαίνει τον ηθικά νεκρό κόσμο. Κανένα άλλο βιβλίο δεν κυκλοφόρησε και δεν εξακολουθεί να κυκλοφορεί τόσο πολύ, όσο το Ευαγγέλιο. Τυπώνεται και κυκλοφορεί κατ' έτος σε εκατομμύρια αντιτύπων και έχει μεταφρασθεί σε χίλιες και πλέον γλώσσες, για να κυκλοφορεί και μεταξύ αυτών των άγριων και απολίτιστων λαών, και να συντελεί με αυτό το τρόπο στον εκπολιτισμό των και την εξημέρωση των. Κάθε γενεά των είκοσι και πλέον χριστιανικών αιώνων προσπαθεί να κατανοήσει βαθύτερα τους ουράνιους θησαυρούς των Ευαγγελίων. Γι' αυτό και υπάρχουν πάρα πολλοί ερμηνευτές των. Διότι πράγματι τα ιερά Ευαγγέλια είναι μεταλλείο ανεξάντλητο θείας γνώσεως και σοφίας και κρύβουν στις λίγες σελίδες τους πολύτιμο και ανεκτίμητου αξίας μαργαριτάρι, για το οποίο αξίζει να πουλήσει κανείς και να Θυσιάσει τα πάντα για να το αποκτήσει.


Η πηγή του παραπάνω κειμένου είναι από το βιβλίο "Η Καινή Διαθήκη" μετά Συντόμου Ερμηνείας
από τον Παν. Ν. Τρεμπέλα, έκδοση τεσσαρακοστή δευτέρα της Αδελφότης Θεολόγων "Ο ΣΩΤΗΡ", Αθήνα, Νοέμβριος 1997
Πηγές

Το αρχαίο ελληνικό κείμενο της Καινής Διαθήκης με ερμηνευτική απόδοση ανήκει στον Ιωάννη Θ. Κολιτσάρα και έχει ληφθεί από την ιστοσελίδα www.bibles.gr. Σε μερικά κείμενα το αρχαίο κείμενο είναι αντιγραφή από την Καινή Διαθήκη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η μετάφραση είναι αντιγραφή από την "Α' Μεταγλώττιση της Καινής Διαθήκης" Σπύρου Κίμ. Καραλή, A' έκδοση 1991. Στα κείμενα αυτά ανήκουν οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς Γαλάτας, προς Κολοσσαείς, προς Β' Θεσσαλονικείς, Α' και Β' προς Τιμόθεον, προς Τίτον και προς Φιλήμονα. Ακόμη ανήκουν η Επιστολή του Ιακώβου, του Ιωάννου Β' και Γ', και του Ιούδα.

Το κείμενο της Καινής Διαθήκης βρίσκεται επίσης και στο site Ορθόδοξοι Ορίζοντες